X

Kies een station:

Luister live

9730

4610973

+5999 4610973

studio@dolfijnfm.com

banner02

Goede voornemens die wel werken!

12 January 2015

 

Doe jij het ook ieder jaar? Je gaat het nieuwe jaar in en je legt jezelf goede voornemens op. Deze voornemens houden vaak niet lang stand en na een maand kom je tot de conclusie dat je alweer hebt verzaakt. Wij helpen jou om wat van je goede voornemens wel een kans van slagen te geven.

Goede voornemens die NIET werken:let's try something new

Afvallen, productiever worden, minder drinken en meer bewegen. Het zijn de bekende goede voornemens waarvan we allemaal weten dat ze niet gaan gebeuren. Waarom niet? Omdat het oplossingen zijn voor symptomen, in plaats van oplossingen voor problemen. Het zijn voornemens die vragen om enorme aanpassingen in je dagelijkse gewoontes. En gewoontes verander je niet zomaar. Dus val je na een week of twee terug in je oude levensstijl, en is er niets veranderd.

Goede voornemens die meer kans van slagen hebben:

Wie wil je worden? In plaats van het vinden van oplossingen van problemen, kun je kleine gewoontes oppakken die je helpen in een positieve spiraal te komen. Simpele dingen die je kunt doen om je leven leuker en interesanter te maken.

We hebben een opsomming gemaakt van zes levensgebieden waarbinnen de meeste mensen zich graag ontwikkelen. Vervolgens vind je bij ieder levensgebied een super simpele gewoonte die je met weinig moeite ontzettend veel resultaat zal bieden. Probeer niet je hele leven in één keer te veranderen. Focus je op de kleine gewoontes die de grootste veranderingen teweeg kunnen brengen.

 

1. Meer geluk
Wil jij je in het nieuwe jaar ook gelukkiger voelen? Dan hoef je niet ver te zoeken. Richt je op dankbaarheid. Neem jezelf voor om vaker je dankbaarheid te uiten, zowel in jezelf als in het openbaar.

Schrijf bijvoorbeeld elke dag drie dingen op waarvoor je die dag dankbaar voor kon zijn. Of bespreek het dagelijks met je partner of een vriendin. Of wees dankbaar in jezelf, bijvoorbeeld iedere keer wanneer je in onder de douche staat.

2. Meer succes
Als je succesvol wilt zijn in wat je doet, moet je stoppen met te veel dingen tegelijk te doen. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid aandacht, energie, tijd en geld. Als je deze punten verspreid over teveel projecten, kun je nooit echt een verschil maken.

Focus je steeds op één belangrijk doel. Bepaal wat voor jou het meest belangrijk is, en ga dat doen. Lukt het écht niet om één doel te hebben? Weet dan dat minder in dit geval altijd beter is. Blijf dus je best doen om minder dingen tegelijk te doen gedurende het jaar. Je zult merken dat je steeds effectiever wordt, en je doelen steeds sneller bereikt.

3. Meer gezondheid
Wil je afvallen? Wil je fitter worden, minder ziek zijn, meer energie krijgen, een positievere levenshouding ontwikkelen en stralen in je lijf?  Dat willen we allemaal! En toch richten de meeste mensen zich alleen maar op het verbranden van vet. Terwijl dat zo’n klein onderdeel is van een veel groter plaatje.

Wil je je gezondheid met weinig moeite verhogen? Beweeg dan richting onbewerkte voeding. Voeding die is gemaakt door moeder natuur, niet door mensen met een haarnetje in een fabriek. Eet veel meer groente, op allerlei manieren. Denk aan verse juices, groene smoothies, salades, roerbakgerechten en zelfs aan groente als gezond tussendoortje.

4. Meer vrijheid
Vrijheid kent twee kanten. Aan de ene kant is er praktische vrijheid. Voldoende geld, vrije tijd, geen gebondenheid. Deze vorm van vrijheid is mogelijk, maar vaak lastig te bereiken. Zeker als je bijvoorbeeld kinderen hebt.

Er is echter die andere kant van vrijheid. De kant die veel mooier is, en bovendien makkelijker te realiseren. En dat is je innerlijke vrijheid. Hoe vrij je je van binnen voelt is belangrijker dan hoe vrij je daadwerkelijk bent. Vergroot je zelfvertrouwen, overwin angsten, werk aan je psychische problemen (bijvoorbeeld met behulp van een coach). Binnen enkele maanden zul je merken dat je je vrijer voelt dan ooit, de hoogte van je bankrekening of het aantal vrije dagen dat je nog hebt.

5. Meer liefde
We willen allemaal meer liefde in ons leven. Maar vaak vinden we het lastig om dat voor elkaar te krijgen, omdat ‘mensen’ ingewikkeld zijn. Maar laat me het simpel voor je maken. Zet vanaf nu de mensen in je leven op de eerste plek. Investeer in de relaties die je hebt, en leer ook nieuwe mensen kennen.

Durf te geven, durf de eerste te zijn die liefde deelt. Dat kan in de vorm van een gunst, gemeende complimenten, het uiten van je waardering of simpelweg door een luisterend oor te zijn. Hoe beter je de mensen in je leven behandelt, des te beter ze jou zullen behandelen.

6. Meer bewustzijn
Hoe verhoog je je bewustzijn het meest eenvoudig? Precies, door regelmatig te gaan zitten en je te richten op je ademhaling. Mediteren dus.

Meditatie is zó goed voor lichaam en geest, dat het haast bizar te noemen is dat we het niet allemaal elke dag doen. Het is letterlijk zo’n kleine moeite voor zoveel positieve ontwikkelingen, dat alleen het slikken van kalmeringspillen eenvoudiger is. Door te mediteren word je milder, liefdevoller, gelukkiger, gezonder en vrolijker. Bovendien vergroot je je zelfkennis, kun je je problemen beter loslaten en verklein je je kans op allerlei psychische aandoeningen.

7.Kies jouw thema voor het nieuwe jaar

Wat wordt jouw thema voor het nieuwe jaar? Door te kiezen voor een thema, kun je een rode draad creëren in je leven. Stel geen specifieke doelen (zoals tien kilo afvallen), maar werk met een thema (zoals mijn gezondheid verhogen).

Op deze manier kun je gedurende het jaar regelmatig even terugkoppelen naar je thema, en zo je leven in de juiste richting duwen. Dus, wat wil jij veranderen? Welk thema krijgt het nieuwe jaar voor jou?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Altijd en overal DolfijnFM? Download dan nu onze app! Download van de Apple Store Download van Google Play