X

Kies een station:

Luister live

9730

4610973

+5999 4610973

studio@dolfijnfm.com

banner02

Top 10 natuurwonderen in de wereld

12 January 2015

Mocht er nog ergens plek zijn op je bucket-list? Zie hier 10 zeer bijzondere natuurwonderen die je zullen verbazen dat het echt bestaat. 

 

 

 

10. Great Blue Hole, Belize
Dit is een van de mooiste duikplekken ter wereld. Een natuurlijk ontstaan gat met de diameter van 300 meter en 125 meter diep. Het is bijna perfect rond en is ontstaan tijdens de laatste ijstijd, toen de zeespiegel nog niet zo hoog stond, was het een kalksteengrot, waarvan later het dak ingevallen is. Zeker een plek om als duiker naar toe te gaan!

10


 

 

 

 

 

9. Plitvice meren, Kroatië
Dit nationale park staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is een beschermd natuurgebied. Deze 16 meren zijn gelegen in Kroatië en zijn met elkaar verbonden door paden en 90 watervallen. Het bos in het park is het onderkomen van beren, wolven en zeldzame vogels. Overigens is dit een druk bezochte plek door toersiten dus je hoeft niet bang te zijn om aangevallen te worden door wilde dieren.

9

 

 

 

 

 

 

 

8. Zhangye Danxia, China
In de Chinese provincie Gansu ligt een natuurgebied met de naam Zhangye Danxia. Dit gebied staat bekend om de gekleurde bergen. Het lijkt net of een reus met een kwast strepen over het landschap heeft getrokken. Deze strepen zijn het resultaat van verschillende lagen met mineralen die in de loop van miljoenen jaren zo gesleten zijn. Mocht je dit wereldwonder willen bezoeken, trek dan je wandelschoenen maar aan want hier ben je niet zomaar.

8

 

 

 

 

 

 

 


7. Gestreepte ijsbergen, Antarctica
De IJsbergen op Antartica hebben soms strepen, die zijn gevormd door lagen sneeuw door de jaren heen. Zo worden blauwe strepen meestal gecreëerd wanneer een kloof in het ijs met smeltwater zó snel bevriest dat er geen luchtbellen worden gevormd. Tip: Neem een goede gids en warme kleding mee naar dit wereldwonder.

7 

 

 

 

 

 

 


6. Côte d’Albâtre, 
Frankrijk
U kent de beroemde White Cliffs of Dover, maar wat te denken van de ‘White Cliffs of Normandië’? De krijtwitte kust van Albatre heeft een lengte van 130 kilometer met kliffen tot wel 100 meter hoogte in bizarre structuren zoals de boog bij Étretat.

6

 

 

 

 

 

 


5. Bryce Canyon, 
Verenigde Staten
De Grand Canyon is bij iedereen wel bekend, maar de Bryce Canyon is ook zeker een groot natuurwonder. Het ligt op 2000 meter boven zeeniveau in de staat Utah. Het staat bekend om de unieke geologische rotsformaties en de prachtige kleuren. Tip: Ga hier vroeg naar toe om hier tijdens de zonsopgang aanwezig te zijn.

5

 

 

 

 

 

 

 


4. Pamukkale, 
Turkije
Het betekent “kasteel van katoen” in het Turks en is een natuurfenomeen in Turkije. Pamukkale is een stad die ligt ten noorden in Turkije. De onwerkelijke schoonheid van deze minerale warmwaterbronnen trekken zoveel toeristen dat de toegang nu beperkt is. Men hoopt zo dit natuurwonder te behouden voor de toekomst.

4

 

 

 

 

 

 

 


3. Krater van Derweze, 
Turkmenistan
Een verhaal dat doet denken aan het ontstaan van de Fly Geyser. De Poort naar hel in Turkmenistan’s Karakum woestijn brandt al meer dan 40 jaar sinds geologen natuurlijke gassen probeerden te verbranden die ze ontdekten tijdens het boren. Het is verstandig om er niet te lang naar toe te gaan want de penetrante geur van vuur en zwavelverbindingen doordringt het gebied over een grote afstand.

3

 

 

 

 

 

 

 


2. Fly Geyser, Nevada, 
Verenigde Staten
Dit is een geiser en hij is niet helemaal natuurlijk ontstaan, maar hij is wel uiterst bijzonder te noemen. Toen men in 1964 boorde naar bronnen voor geothermale energie kwamen er mineralen vrij op de vreemde vorm van de geiser die vandaag de dag nog altijd is te bewonderen.

2 

 

 

 

 

 

 


1. Salar de Uyuni, 
Bolivia
Het grootste zoutmeer ter wereld (10.582 vierkante kilometer om precies te zijn) is een spiegelachtig bevroren meer waar u (omdat er geen diepte is) uitzonderlijke foto’s kunt maken. Er wordt geschat dat het meer dan 10 miljard ton zout bevat, waarvan ongeveer 25.000 ton jaarlijks weggehaald wordt. Dus als je dit wereldwonder nog wilt aanschouwen, dan moet je niet te lang wachten.

1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Altijd en overal DolfijnFM? Download dan nu onze app! Download van de Apple Store Download van Google Play