X

Kies een station:

Luister live

9730

4610973

+5999 4610973

studio@dolfijnfm.com

banner02

Corona op Curaçao

12 March 2020


Er is zijn veertien gevallen van het Coronavirus op Curaçao. Op dit moment is er op Curacao daarvan een iemand overleden en elf personen genezen. Voor een volledig nieuwsoverzicht check Dolfijnnu.com.

April 15, 2020: Centraal examen gaat niet door, diploma halen op basis van schoolexamen
Het centraal schriftelijk examen dit jaar gaat niet door. Zowel voor vwo, havo en vsbo. Ook de Eindtoets funderend onderwijs, de Efo-toets op de lagere school komt te vervallen. Examenkandidaten kunnen op basis van hun al behaalde schoolexamencijfers een diploma halen. De regels voor slagen of zakken blijven bijna hetzelfde. Wie net niet slaagt, mag herexamen doen. Scholen hebben tot begin juni van dit jaar de ruimte om de eigen schoolexamens af te ronden.

April 15, 2020: CMC extra personeel, Sehos weer open
Het Curaçao Medical Center krijgt extra zorgpersoneel uit de Verenigde Staten en Cuba om patiënten met Corona te kunnen behandelen. Nederland betaald de rekening. In totaal gaat het om 102 mam/vrouw extra zorgpersoneel. Een deel zal gaan werken in het voormalige Sehos-ziekenhuis, dat voor intensieve zorg weer open gaat. In het CMC is plaats voor 32 coronapatiënten en in het Sehos staan 84 bedden. De extra ic-plekken zijn voor patiënten van alle voormalige Antilliaanse eilanden. Als het nodig mocht zijn, komen die met extra air-ambulances naar Curaçao.

April 14, 2020
Geen nieuwe besmettingen
Het aantal besmettingsgevallen is hetzelfde als gisteren: 14 in totaal, waarvan 10 genezen, 1 overleden en drie actieve besmettings-gevallen: 1 in het ziekenhuis en 2 thuis in isolatie. Daarnaast is nog altijd 1 persoon inconclusive en worden 16 mensen actief gemonitord die verder nog geen symptomen vertonen maar bijvoorbeeld onlangs uit het buitenland terugkwamen. Het aantal gemonitorde mensen neemt ook langzaam af.

April 08, 2020: Eén nieuwe besmetting
In totaal zijn nu 232 mensen getest en zijn er 14 positieve gevallen. Dar is één meer dan gisteren.. Dit is een contact van één van de eerdere besmettingsgevallen en die zat al thuis in quarantaine. in cijfers: 14 besmettingen, 7 genezen, 1 overleden,1 in het ziekenhuis en vijf thuis in isolatie
April 07, 2020: Coronapatient genezen verklaard
Opnieuw is een coronapatient op Curaçao genezen verklaard. Dat maakte dr Izzy Gerstenbluth vanmorgen bekend op de dagelijkse coronabriefing. Het totaal aantal besmettingen op Curacao blijft 13. Een persoon is overleden. Het aantal genezen patienten is gestegen van zes naar zeven. Er zijn dus nog vijf actieve coronabesmettingen op ons eiland, waarvan er een in het ziekenhuis ligt en vier thuis in isolatie zitten. Gisteren werd er nog gesproken over 1 inconclusive geval. Het is onduidelijk wat de status van die persoon is. Daar vermeldde dr Gerstenbluth niet over. Er worden momenteel nog 32 mensen actief gemonitord door de GGD.
April 06, 2020: Twee nieuwe gevallen

Gisteren zijn er 2 nieuwe mensen positief getest. Niet geheel onverwacht. Dit waren de twee inconclusive testen van eerder. Dus het aantal coronapatienten is nu: 13. Daarvan is er 1 iemand overleden. Zijn er vijf hersteld. Dus we hebben zeven actieve gevallen op het eiland.

April 05, 2020: Nieuwe ‘inconclusive’

Sinds gisteren er er een nieuwe ‘inconclusive’ test bij gekomen, dat zijn er nu twee. In totaal zijn nu 205 mensen getest. De twee ‘inconclusive’ zitten thuis in isolatie. Deze mensen worden opnieuw getest om zeker te zijn of ze het met het COVID19 virus besmet zijn. Gisteren was er nog sprake van 1 inconclusive geval. Verder is de situatie net als gisteren: 11 gevallen totaal, waarvan 1 overleden 5 genezen 1 in het ziekenhuis 4 thuis in isolatie.

April 04, 2020: Geen nieuwe besmetting
Ook vandaag is er geen nieuwe besmetting bij gekomen op Curaçao. Inmiddels zijn er 201 tests uitgevoerd. Daarvan is nog één ‘inconclusive’. Van de twee personen die in het ziekenhuis lagen, is er één naar huis. In totaal zijn er nu vijf mensen genezen verklaard.
March 31, 2020: Laatste cijfers: elf gevallen waarvan zeven actief
De regering heeft zojuist de laatste cijfers officieel doorgeven. Voor 31 maart staat het aantal bevestigde gevallen op elf. Daarvan zijn er zeven gevallen actief. Vijf daarvan zitten in thuisisolatie, twee zijn opgenomen in het ziekenhuis. Op dit moment zijn drie personen genezen en is een persoon overleden. Het aantal coronagevallen is daarmee op Curacao stabiel gebleven. Belangrijk volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth. Alleen door het aantal gevallen onder controle te krijgen kan het zorgsysteem op het eiland het aantal cases aan. Op dit moment zijn er 145 personen getest op het covid 19 virus.

Op zondag 29 maart is duidelijk geworden dat Curacao volledig op slot gaat. De premier: ,,Vanaf morgenochtend 30 maart blijf thuis. Thuis betekent niet dat je met bepaalde essentiele zaken door kunt gaan, maar: blijf thuis. Nodig geen mensen uit.” Alle winkels moeten sluiten. Behalve botica’s, supermarkten, minimarkets, toko’s, pompstations, hardwarestores. Die mogen open blijven maar moeten dagelijks om 19.00 uur ook de deuren sluiten.

Curacao telt 1 nieuwe corona case. Dat maakte Izzy Gerstenbluth bekend op 27 maart. Het gaat om iemand die in contact is geweest met iemand anders die besmet is. Eén iemand wordt getest en is nog inconclusive.

Op 26 maart is een groep bursalen op Hato teruggestuurd naar Nederland. Ze waren uitgeschreven van ons eiland maar probeerden met hun oude Sedula toch binnen te komen. “Met pijn in mijn hart, maar we moeten streng zijn”, aldus minister Girigorie.

En Curaçao hoeft niet te voldoen aan de strenge eisen van financieel toezicht. De Rijksministerraad is op 27 maart in Nederland door de coronacrisis akkoord gegaan met versoepeling. Dat vertelde premier Rhuggenaath. Over financiele steun uit Nederland heeft de ministerraad nog geen besluit genomen. Ze snappen dat er haast bij is en proberen dat volgende week te doen.

Scholen blijven gesloten tot de paasvakantie. Centrale eindexamens gaan niet door. Gekeken wordt nu hoe bepaald wordt of scholieren geslaagd zijn of overgaan naar het volgende leerjaar.

Een nieuwe geval van Corona op Curacao. Dat is duidelijk geworden tijdens de persconferentie van 26 maart. Het zevende besmette geval is niet in het buitenland geweest. Het gaat om om een werknemer van het ADC. Epidemioloog Izzy Gerstenbluth: ,,We zijn nog bezig met het traceren van de route hoe deze persoon dan wel besmet is geraakt.” Het hele personeel van ADC zit in quarantaine.
Er zijn 2 testen nog niet duidelijk. Het totaal aantal besmettingen is dus nu zeven. Daarvan zijn twee personen genezen en een persoon is overleden. Vier personen zitten dus in isolatie.

Curaçao telt een vijfde en zesde coronageval. Dat is  door epidemioloog Izzy Gerstenbluth bekend gemaakt op de dagelijkse corona briefing van de overheid van 24 maart.

Het vijfde geval betreft volgens ingewijden een vrouw van begin 20 die met haar ouders vanuit Miami is aangekomen. De Curaçaose woont en studeert in Nederland, haar ouders wonen op Curaçao. Voor zover bekend is zij niet met anderen buiten het vliegveld in contact geweest. Wel heeft ze met andere passagiers in het vliegtuig gezeten en is de vrouw langs de douane en immigratie gegaan. Alle personen met wie de vrouw in aanraking is geweest, zouden inmiddels zijn benaderd door de GGD, zitten thuis in quarantaine en worden gemonitord. Bij ons is nog niet bekend op welke dag zij precies gevlogen heeft.

Over het zesde besmettingsgeval hebben wij nog geen informatie, behalve dat dit net als alle andere gevallen een import-case betreft, dus dat diegene de ziekte in het buitenland heeft gekregen.

Het vierde coronageval werd zondag 22 maart naar buiten gebracht. Het gaat om de persoon waarvan de test in eerste instantie niet duidelijk was. Dat heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth zondag 22 maart tijdens de persconferentie laten weten. De Curaçaoënaar zou de ziekte in Nederland hebben opgelopen. Hij zit in isolatie. Op zondag werd ook duidelijk gemaakt dat er 95 mensen nog worden gemonitord. Er zitten 830 mensen in thuisisolatie, omdat ze zijn teruggekeerd uit het buitenland.

De eerste gedetecteerde en bevestigde Corona patiënt op Curaçao is 18 maart overleden. De 68-jarige man kwam uit Noord Brabant en was hier op vakantie. Maandag 16 maart verslechterde zijn toestand en werd hij opgenomen op de IC van het nieuwe ziekenhuis. Medische staf heeft anderhalf uur gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Curaçao heeft nu twee bevestigde cases. Een daarvan is de vrouw van de overleden man. Zij zit thuis in isolatie.

Er is genoeg voorraad in de supermarkten. Dat benadrukt minister van Economische Ontwikkeling Giselle McWilliam. Ze heeft overleg met de verschillende importeurs. Die geven aan genoeg op voorraad te hebben. Er is dus geen reden om te hamsteren.

De hypotheek voor maart, april en mei 2020 en alle persoonlijke leningen plus de rente hoeven bij MCB niet te worden betaald. Zij roepen andere banken op om hetzelfde te doen. Het ministerie van financien gaat via het College Financieel Toezicht kijken hoe verdere financiële verlichting te krijgen in deze tijden van crisis. Woensdag 18 maart, dag zes van de crisis, wordt een dag van ‘orashon’ een dag van bezinning. Niet per se een religieuze dag volgens de premier maar wel een dag dat we met z’n allen stilstaan bij het goed doorstaan van deze crisis, op welke manier dan ook bidden, dansen, praten, zingen.

Maandag 16 maart is in de persconferentie bekend gemaakt dat alle vluchten naar het eiland worden gestaakt. Met uitzondering van de vluchten van mensen die op het eiland wonen en terugkeren. Zij moeten in bezit zijn van een Sedula. Uitzondering is er voor vluchten met het oog op medische hulpverlening op onze zustereilanden. (Aruba, Bonaire, Saba, Sint Maarten en Saba).

Iedereen die nu nog uit het buitenland terugkomt naar huis op Curacao moet uit voorzorg veertien dagen in quarantaine.
De enigen die nu nog van het eiland af mogen zijn mensen die niet op het eiland wonen en terug naar hun thuisland willen. Bijvoorbeeld toeristen die terug willen naar huis. Dat kan gewoon met een retourticket.

In totaal zijn nu sinds februari 48 mensen gemonitord. Daarvan bleken er 38 clean. Gisteravond (15 maart) 3 nieuwe gevallen bijgekomen die in de gaten gehouden worden.

In verband met het coronavirus zijn de scholen, inclusief de universiteit en peuterscholen vanaf dinsdag 17 maart dicht voor in elk geval een week. Ook alle eindexamenklassen en groepen acht moeten thuis blijven.

De regering vraagt aan restaurants, snacks en andere eetgelegenheden om rekening te houden met het coronavirus. Daarom vraagt de regering de horeca over te gaan op take-out. Is dit geen optie dan moeten zij de deuren sluiten. Verder wordt gevraagd strikt de hygiene regels na te leven en twee meter afstand te houden. Ook zijn alle evenementen, ongeacht al uitgegeven vergunningen, geannuleerd. Dat geldt ook voor sportwedstrijden of religieuze bijeenkomsten. Er mogen geen bijeenkomsten plaatsvinden voor groepen groter dan tien personen.

Het is niet langer toegestaan om bejaarden of verzoringstehuizen te bezoeken.

200 afgesloten waterleidingen worden heropend per 17 maart. Volgens WHO is toegang tot schoon drinkwater van levensbelang.

Er is een derde geval gevonden met corona. Eerste test was ‘unconclusive’. Tweede test wees uit wel corona. Alle drie de gevallen zitten in isolatie een daarvan is in het ziekenhuis opgenomen. Gaat om de 68-jarige Nederlandse toerist die als eerste met Corona werd gediagnosticeerd. Epidemioloog Izzy Gerstenbluth zegt dat de patient niet stabiliseerde in isolatie op zijn vakantieadres. Daarop is besloten de man vannacht over te brengen naar de isolatieafdeling van het nieuwe ziekenhuis. In alle drie de corona gevallen gaat het om toeristen uit de provincie Brabant.

Het bestuur van de Orde van Advocaten roept haar leden en andere partijen op om niet naar de rolzitting van maandag 16 maart te gaan, behalve naar zaken die geen uitstel dulden. Het Hof zal vonnissen gaan mailen en zaken die 16 maart dienen twee weken aanhouden.

Huisartsen hebben besloten hun inloopspreekuur telefonisch af te handelen. Men wil voorkomen dat de wachtkamer een haard van besmetting kan worden. Eventuele recepten worden naar de botika gestuurd, waar iemand anders dan de patiënt de medicijnen op kan halen.

Vrijdag 13 maart is het eerste coronageval op Curacao vastgesteld. De man in kwestie zit in quarantaine en maakt het naar omstandigheden goed. Ook zijn vrouw heeft corona. Dat is zaterdag 14 maart duidelijk geworden. Eerder werd nog gemeld dat zij geen symptomen zou hebben.

Door nu fikse maatregelen te nemen, hoopt men de uitbraak te beperken, zodat op termijn de druk op de zorg en de economie beperkt blijft. Economie-minister Giselle Mc William denkt dat het verlies in twee weken in de toeristichebranche op kan lopen tot 20 miljoen dollar. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om bedrijven te helpen

KLM stuurt vanaf maandag 16 maart  vliegtuigen naar Curaçao, Bonaire, Aruba en Suriname om daar gestrande passagiers op te halen, meldt de maatschappij.
Vanwege de reisbeperkingen op Curaçao worden momenteel vluchten uitgevoerd om reizigers van Curaçao naar Nederland te brengen.Volgens de autoriteiten op het eiland gaat het om ongeveer twintig vluchten per week uit Nederland, van KLM en TUI.

De vluchten vanuit Bonaire en Aruba verlopen volgens KLM zoals gepland. Vanuit Amsterdam kunnen alleen inwoners van de eilanden vliegen naar Bonaire en Aruba.

Ben je verkouden? Last je van je keel? Heb je koorts? Blijf thuis. Die oproep deed minister-president Eugene Rhuggenaath 12 maart in een interview op Dolfijn FM. Hij benadrukt dat de regering de maatregelen die in Nederland zijn genomen in de strijd tegen het Coronavirus op de voet te volgen. Maar: ,,Er is geen reden tot paniek.” Hij doet een beroep op de hele bevolking verstandig te zijn. Regelmatig de handen te wassen en grote evenementen te mijden. Bij de luchthaven en cruiseterminal worden controles gehouden. ,,Waar nodig wordt dit opgeschaald”, benadrukt de premier. De scholen blijven vooralsnog open. Vrijdag 13 maart komen hij en verantwoordelijk minister Suzy Camelia Romer met alle stakeholders, waaronder uit de gezondheidszorg en het bedrijfsleven, bijeen. Naar aanleiding van dat overleg wordt over een nieuw pakket maatregelen besloten. Het hele interview wat José had met minister president Eugene Rhuggenaath vind je hier.

Wat kan je zelf doen om te voorkomen dat je het virus krijgt of overdraagt:

Hou je aan de adviezen van het RIVM. Deze zijn ook overgenomen door het ministerie van Gezondheid en Milieu op Curacao.

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

Milde klachten die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus:

verhoging (tot 38 graden)
verkoudheid
kortademigheid
hoesten
keelpijn
hoofdpijn
kuchen
loopneus
niezen
branderige ogen
moeheid
“je ziek voelen”
diarree

Neem alleen bij onderstaande klachten telefonisch contact op met de huisarts:
als bovengenoemde klachten verergeren
meer dan 38 graden koorts
moeite met ademhalen
je denkt medische hulp nodig te hebben
voor 70-plussers: bij een koortsig gevoel en luchtwegklachten
(Bron: RIVM)

Heb je andere vragen dan kun je ten alle tijden contact opnemen met 432-2850, 432-2851 of 4322855. Als je het antwoordapparaat krijgt kun je je naam en mobiele nummer achterlaten, er wordt dan contact opgenomen.

One response to “Corona op Curaçao”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Altijd en overal DolfijnFM? Download dan nu onze app! Download van de Apple Store Download van Google Play